Razvoj književne proze australskih Aboridžina : Od nevidljive do postkolonijalne priče Iva Polak

ISBN:

Published: November 2011

Paperback

400 pages


Description

Razvoj književne proze australskih Aboridžina : Od nevidljive do postkolonijalne priče  by  Iva Polak

Razvoj književne proze australskih Aboridžina : Od nevidljive do postkolonijalne priče by Iva Polak
November 2011 | Paperback | PDF, EPUB, FB2, DjVu, audiobook, mp3, RTF | 400 pages | ISBN: | 5.12 Mb

Knjiga je posvećena dugo vremena zlorabljenom korpusu australske književnosti koji autorica najprije definira i određuje svojim pogledom izvana. Do zloporabe je došlo zaslugom zapadnjačkog književnokritičkog aparata, a manifestiralo se kaoMoreKnjiga je posvećena dugo vremena zlorabljenom korpusu australske književnosti koji autorica najprije definira i određuje svojim pogledom izvana. Do zloporabe je došlo zaslugom zapadnjačkog književnokritičkog aparata, a manifestiralo se kao neadekvatno čitanje ovog specifičnog stvaralaštva.

U poglavlju Snivanje autorica hrvatskome čitatelju približava nepoznatu ontološku potku koja izvire iz aboridžinskog književnog teksta nebi li čitatelj shvatio okvir u kojemu se događaju priče australskih domorodaca.Središnje pak studije dotiču nastanak i razvoj aboridžinske kratke priče. Autorica pritom prvo objašnjava društveno-politički sklop koji je doveo do pretvorbe usmene predaje u priču, odnosno domorodačkog čuvara priče u autora literarnog teksta.Uz ponuđenu tematsku tipizaciju aboridžinske kratke priče Iva Polak uz svakog autora navodi i pripadnost aboridžinskoj zajednici, jer je to jedno od ključnih pitanja kojima se australska javnost počinje baviti u drugoj polovici 1990-ih godina.

Poseban odjeljak pak posvećen je aboridžinskom romanu, koji autorica propituje genealoški i tematski, izlažući osnovna obilježja njegove strukture. Potom slijedi analiza velikog broja romana i fenomena tzv. pseudonimskog plagijata.Enter the sum

Related Archive BooksRelated Books


Comments

Comments for "Razvoj književne proze australskih Aboridžina : Od nevidljive do postkolonijalne priče":


arkangelshakespeare.com

©2011-2015 | DMCA | Contact us