Геополитически речник на света Yves Lacoste

ISBN: 9789545285202

Published: 2005

Paperback

730 pages


Description

Геополитически речник на света  by  Yves Lacoste

Геополитически речник на света by Yves Lacoste
2005 | Paperback | PDF, EPUB, FB2, DjVu, talking book, mp3, ZIP | 730 pages | ISBN: 9789545285202 | 4.72 Mb

Няма държава без територия, а териториалността й - тоест упражняването на власт на принципа на суверенността, която е призната върху територия с ясно очертани граници - е фундаментално геополитическо понятие. Всъщност то е основната причина даMoreНяма държава без територия, а териториалността й - тоест упражняването на власт на принципа на суверенността, която е призната върху територия с ясно очертани граници - е фундаментално геополитическо понятие.

Всъщност то е основната причина да говорим най-често за страни, а не за държави, като така даваме предимство на пространственото наименование пред термина. Границите, очертаващи територията на държавите, в по-голямата си част са пряк или непряк резултат от войни или силови сблъсъци, случили се в по-отдавнашни или по-скорошни времена.Една от характеристиките на световното геополитическо развитие е значителното увеличение на броя на държавите от начало на XX в.

чак до средата на 70-те години заради деколонизирането, което довежда до създаването на петдесетина нови държави в Африка и в Азия. Към тях трябва да прибавим и двайсетината островни микродържави, най-вече в Океания и Антилите.Този съвсем съвременен геополитически феномен - раздробяването намного държави - явно съвсем не е достигнал крайната си точка. Разпадането на Съветския съюз и на Югославия не само доведе до създаването на двайсетина нови държави, но и Чехословакия се раздели на две, а и може да се предполага, че с международна помощ в по-близко или в малко по-далечно бъдеще автономните републики на Руската федерация биха могли да станат независими и че кризата в някои африкански държави и дори тази, която, изглежда, започва Индийския съюз, също биха могли да увеличат броя на новообразуваните държави.

Сегашното роене на държави е още по-важно и поради това, че икономиката на всяка от тях, независимо дали е голяма или малка, сега повече от всякога зависи от икономическите механизми на глобализацията и от политиката на едва няколко крупни фирми, наричани мултинационални, когато всъщност е по-добре да ги наричаме междудържавни. Никога от разпадането на социалистическия блок насам, който претендираше, че е независим от световния капиталистически пазар, световната икономика не е била толкова финансово единна, като средносрочен план това не означава намаляване на неравенството между развитите и слаборазвитите страни, а координиране на неравностойната им търговия.Всички тези тенденции очертават бъдещето на света според изложените в настоящия речник предвиждания на френските политици.Enter the sum

Related Archive BooksRelated Books


Comments

Comments for "Геополитически речник на света":


arkangelshakespeare.com

©2011-2015 | DMCA | Contact us